Loading...

Blog

Toutes sortes de faits intéressants à savoir
Vaderdag 2021

Vaderdag 2021

Op 13 juni is het vaderdag ! Dit jaar gaan we voor het thema ‘Belgische wijnbouwers in Frankrijk’ en in dat kader stellen we jullie graag onderstaande wijnen voor van mannen die stuk voor stuk hun droom volgden en die ook waar maakten :


Clos des Fréres 2018 Vacqueyras – Zuidelijke Rhône
Gentse wijnbouwer Erwin Devriendt
59% Grenache | 30% Syrah | 7% Cinsault | 4% Mourvèdre

Toen in 1998 het Gentse koppel Françoise en Erwin Devriendt de grote sprong waagden om hun wijnjournalistieke aspiraties om te zetten naar een leven als wijnbouwer, startten ze samen met de hulp van Jérémy Onde van Domaine Les Ondines met de productie van een rode wijn in de cru Vacqueyras. Hun eerste fles rode Clos des Frères in 2001 was meteen een schot in de roos en sindsdien behaalden ze diverse vinologische prijzen met hun rode Vacqueyras. De wijngaarden waarvan de Cuvée J&E werd gemaakt, bevinden zich op het plateau van de Vacqueyras-appellatie, welke de beste wijngronden omvat. Alle wijngaarden liggen in de wijngemeente Sarrians.

Clos des Fréres millésime 2018 één en al fruitbom en elegantie. De drinkbaarheidsfactor van 2018 is nu reeds zeer groot en vanwege de speelse zuren kan hij gerust wat fris worden geschonken. Het is een speelse charmerende drinkwijn met een explosie aan rood fruit en een snuifje garriguekruidigheid. Bovenal is het een genietwijn waarbij je de warme zon van het zuiden zo in het glas ziet schijnen.


Château Villemaurine 2014 – Saint-Emilion Grand Cru Classé
Vlaamse wijnbouwer Justin Onclin
80% Merlot | 20% Cabernet Franc

Vlaming Justin Onclin nam in 2007 dit château over van de familie Giraud. Eens de renovatie van het domein voltooid ging de dagelijkse leiding op Château Villemaurine over naar Onclins dochter Carmen en haar echtgenoot oenoloog Luc Pasqueron. In april 2021 ging Justin Onclin onverwacht over tot de verkoop van zijn château aan de familie Lefévère die achter Château Sansonnet staat. De Belgische link mag dan geschrapt zijn, toch zal hij uiterst waardevol blijven en vernoemd worden als aanleiding van een zeer bepalende periode.

De wijn heeft een mooie donkerrode kleur. Aroma’s van eik, zoethout, zwarte bessen, cacao en pruimen. Vlezige wijn met een mooie rijpheid. Makkelijk te drinken en kan gerust nog enkele jaren blijven liggen.

 

Château Branas Grand Poujeaux 2016 – Moulis
Vlaamse wijnbouwer Justin Onclin
50% Merlot | 45% Cabernet Sauvignon | 5% Petit Verdot


Château Branas Grand Poujeaux, eigendom van Limburger Justin Onclin (Gault-Millau), is één van de kleinere domeinen op de linkeroever in Moulis.
Een terroir van kleibodems met keien en stokken van ongeveer dertig jaar oud en een densiteit van 7000 stokken per hectare. Dit domein ligt naast het bekende Chateau Chasse Spleen.

Zuivere, heldere kleur met briljante spiegel. Zoethout, zwarte kers en aardse geuren met een licht rokerige indruk in de neus. Een zacht en rond mondgevoel met smaken van rijpe pruim en in de finale een heerlijke nootsmaak. Aangename afdronk.

 

Château Clauzet 2015 – Bordeaux
Cru Bourgeois Supérieur – Saint-Estèphe
Wijnbouwer Baron Velge
Cabernet-Sauvignon | Merlot

Bij de herziening van “Le Classement des Crus Bourgeois du Médoc 2003 “ werd Château Clauzet opgewaardeerd tot Cru Bourgeois Supérieur, wat een mooie erkenning was voor dit domein dat in 1997 werd aangekocht door de Belgische baron Maurice Velge. Intussen verkocht de baron Château Clauzet aan Jacky Lorenzetti (Ch. Pedesclaux, Ch. Lilian Laouys & 50% Ch. d'Issan) 2015 is het laatste wijnjaar dat nog volledig werd beheerd door de baron (vinificatie, botteling) en is daarmee het laatste millésime dat zijn naam draagt.

De wijn is rijk en complex met een mooie houttoets en de nodige edele tannines om een rijping te kunnen verzekeren.

index