Loading...

Blog

Toutes sortes de faits intéressants à savoir
Newsflash September 2020

Newsflash September 2020

Omdat we ook na de zomer graag nog een glas frisse witte wijn drinken…

Kobal Sipon 2019| Stajerska | Slovenië

Bedruiving:15% van de wijn heeft op Sloveense eikenhouten vaten gerijpt. 100% Furmint = Sipon

Aroma’s van kruiden, witte bloemen en tropische vruchten. Weelderige wijn. Heel lieflijk en smakelijk. Mooie aciditeit.

 Anjou blanc « Les Petites Rochettes » 2018 | Château du Breuil | Loire

Het mooie Château du Breuil dateert uit de 19e eeuw en bevindt zich op één van de plateaus vlakbij de oevers van de rivier de Layon. In 2006 werd het kasteel gekocht door Michel Petitbois die het domein vandaag nog steeds runt met de hulp van David Vigan, een voormalig sommelier. Zij zorgden voor een volledige conversie naar biowijnen.

Bedruiving:80% chenin, 10% chardonnay, 10% sauvignon

Droge witte wijn. Veel fruitige aroma’s zoals agrum. Veel finesse.

 

Voor elk wat wil(d)s

Ook al heeft september nog veel mooie en warme dagen gehad, toch houden we al één oog op volgende maand. Vanaf 15 oktober start officieel het wildseizoen met zijn hartige gerechten, rijke sauzen en warme stoofpotjes. Er bestaan verschillende soorten wildgerechten. Denk maar aan eend, patrijs, fazant, konijn, haas maar ook met damhert en ree worden de lekkerste wildgerechten bereid.

Om de vaak krachtige en smakelijke gerechten te begeleiden stellen we u graag een mooie selectie wijnen voor die stuk voor stuk heerlijk zijn bij een lekker stukje wild.

ITALIË

Stefano Amerighi BIO 2015 |100% Syrah | Cortona | Toscane

Met de oprichting van het bedrijf werd zijn droom werkelijkheid. Het was Stefano Amerighi’s wens om een klassieke Syrah te maken met behulp van traditionele methodes, vakkennis en biodynamische wijnbouwtechnieken.

Hij deed veel werkervaring op in de Rhône-regio en vond een gebied met de juiste geologische omstandigheden nabij Chiuso di Cortona, genaamd Poggiobello di Farneta. Vandaag de dag bezit Stefano Amerighi ruim 8 hectare wijngaard in Cortona (Toscane).

Fruitige wijn overvol donker fruit. Mooie kruidigheid met een evenwichtige mondstructuur. Deze syrah is een schoolvoorbeeld van wat een pure syrah hoort te zijn. Stevig, strak, elegant, mooi zwart fruit, een gepeperde toets die voor fraîcheur en punch zorgt en mooi geïntegreerde tannines.

 Aan te raden bij wildgerechten die al wat meer stevigheid in zich dragen. Denk aan een wild konijn of een haas, maar ook het everzwijn past perfect in het rijtje…

FRANKRIJK

Le Clos du Caillou « Les Quartz » Rouge 2017| Côtes du Rhône

Bedruiving: 85% Grenache - 15% Syrah 

Een groot deel van het domein van 53 ha (waarvan 44 ha in Côtes du Rhône et 9 ha in Châteauneuf du Pape) werd aangeplant tijdens de jaren ’50. Les Quartz is eigenlijk een enclave binnen de appellatie van Châteauneuf du Pape. Deze wijn krijgt echter de generieke noemer Côtes du Rhône. Vaak berust het onderscheid in deze classificatie slechts op enkele kleine verschillen en ook hier is het verschil met een Châteauneuf miniem. De combinatie van ‘vieilles vignes’ en prachtige terroirs zorgt voor wijnen met een erkende reputatie.

Mooie karmijnrode wijn. Prachtige aroma’s van rijpe bosvruchten zoals van bosbessen en frambozen. Mooie kruidigheid van tijm in bloei. Complexe mondstructuur met een indrukwekkende afdronk eindigend op toetsen van zoethout en viooltjes.

Robert Parker 91-94/100

Lekker bij grof haarwild zoals hert en ree.

Champagne Jean Josselin krijgt een upgrade

Champagne Jean Josselin Cuvée des Jean is één van de Champagnes waar we al het langst mee samenwerken. De wijngaarden van Champagne Jean Josselin strekken zich uit over een oppervlakte van 10 hectaren, voornamelijk gelegen in Gye-sur-Seine in de Côte des Bar en worden doorkruist door de Seine en de Aube. De wijnstokken zijn meer dan 30 jaar oud.

De familie Josselin is een wijnbouwersfamilie pur sang. In 1957 ontstond het Champagnehuis ‘Jean Josselin’. In 1980 nam zijn zoon, Jean-Pierre, de familiezaak over en werd hij al vrij snel bijgestaan door zijn echtgenote Véronique. Ook hun dochter en zoon werken sinds enkele jaren mee. 

Deze 100% Pinot Noir Brut is nu “Extra Brut” hetgeen resulteert in een nog fijnere kwaliteit. Mooie kleur met kristalzuivere toetsen. Zeer flaterend in de neus met toetsen van meidoorn en witte peer in de aanhef. Hij bezit een mooie vinositeit en heeft een fijne mousse met aangenaam fruit. Weelderige en elegante champagne met fijne subtiele pareling.

Bovendien staan ook de dosage (4 gr = vandaar dat de Champagne zich een Extra Brut mag noemen) en de “date de dégorgement” ( dégorgement slaat op het verwijderen van het bezinksel, dat tijdens de remuage in de hals van de fles is gezakt) voortaan op het rugetiket wat op zich al een meerwaarde is en enkel bij de ‘grotere’ en ‘bekendere’ champagnes wordt gedaan.

Aarzel dus zeker niet om deze Champagne aan uw volgende bestelling toe te voegen.

 

Pouilly-Fuissé krijgt 1er cru wijngaarden

 Pouilly-Fuissé heeft eindelijk haar fel gegeerde 1er cru wijngaarden. De appellatie heeft de goedkeuring gekregen voor de officiële erkenning van 22 premier cru ‘climats’ en dit vanaf de oogst van 2020 (die momenteel bezig is). Na een aanvraagprocedure van 10 jaar keurde het Franse Nationale Instituut voor Oorsprong en Kwaliteit (INAO) de classificatie goed, waardoor Pouilly-Fuissé de eerste appellatie in de Mâconnais is met 1er cru-wijngaarden. De 22 nieuwe premier crus vertegenwoordigen in totaal ongeveer 24% van de totale wijngaarden van Pouilly-Fuissé (800 ha). De nieuw geclassificeerde wijngaarden zijn verspreid over vier gemeenten van de appellatie die alleen witte wijn uit Chardonnay produceren: Chaintré, Fuissé, Solutré-Pouilly en Vergisson. Frédéric-Marc Burrier, voorzitter van de wijnvereniging van Pouilly-Fuissé, zei dat het resultaat een ‘droom was die uitkwam’ en luidt hiermee ‘het begin van een nieuw tijdperk in’ voor Pouilly-Fuissé, en waarschijnlijk ook voor de Mâconnais’.

The winner takes it all

In het welbekende tijdschrift La Revue du Vin de France vinden we deze maand volgende mooie quoteringen terug van enkele wijnen uit ons gamma :

Verder was er het Concours Mondial de Bruxelles waarbij onderstaande Spaanse referenties mooie medailles behaalden

• Hacienda Zorita "Tempranillo" 12 months in barrels 2017
• Cava M&M Rosé – Millésimé 2018
• Dominio Basconcillos "Viña Magna" Crianza Ribera Del Duero 2017

 En ook bij DM Vino zijn ze fan van de wijnen van Bodegas Basconcillos.


Goed nieuws vanuit Fattoria di Lornano :

“YESS!! We're so happy to share with you that our 100% Sangiovese - single-vineyard wine - "Chianti Classico Riserva Le Bandite 2015" has been awarded with a Gold Medal and 95 points on the illustrious Decanter World Wine Awards 2020.
"Ample and pure, with an elegant nose of black cherries and plum jam laced with vanilla. The palate is laden with high quality, fine-grained tannins around deep flavours of dark chocolate, black cherry, damson and clove". 95 Points Gold Medal Decanter World Wine Awards 2020 Winning Wine.”
Tenslotte kregen we voor het Marinotti gamma de volgende mooie award binnen uit Berlijn :
Marinotti "Primitivo di Manduria" Riserva Puglia 2016
Gold Medal Berliner Wein Trophy 2020

Vraag gerust een offerte aan voor een van deze wijnen via sales@vanhende.com 

 

Wijnramen weer open in Firenze

Dat de wereldwijde pandemie waarmee we te maken hebben niet alleen maar kommer en kwel is, bewijzen ze in de Italiaanse regio Toscane. Op verschillende plekken in de hoofdstad Florence zijn de middeleeuwse wijnramen weer geopend. Destijds was het tijdens de uitbraak van de Italiaanse pest dé uitkomst en nu ook weer.

Volgens de Buchette del Vino ofwel de Wine Windows Association (WWA) zijn er in Florence meer dan 150 van dit soort ramen te vinden en door alle coronamaatregelen die ook in de Italiaanse horeca getroffen worden, zien steeds meer ondernemers het als een slimme oplossing om coronaproof gasten contactloos te kunnen bedienen.

Wijnramen

De ramen zijn uniek voor de regio en zijn ooit tijdens de Italiaanse pest in gebruik genomen zodat de welgestelden hun overtollige wijnen veilig aan het plebs konden verkopen zonder zelf de pest op te lopen. De WWA werd in 2016 opgericht om in de omgeving nieuwe ramen te ontdekken en te helpen bij het behoud van dit typisch stukje cultureel erfgoed.

In een interview vertelde de voorzitter van de vereniging, Matteo Faglia, hoe ze vroeger werden gebruikt: “Mensen konden op de kleine houten luiken kloppen en hun flessen laten vullen rechtstreeks van de families Antinori, Frescobaldi en Ricasoli, die nog steeds enkele van de bekendste wijnen van Italië produceren.”


Wijn, ijs en koffie

Omdat veel van de wijnramen niet eens opvallen in het straatbeeld is de WWA altijd bezig geweest om mensen er over te informeren. Dat de huidige crisis ineens de revival van de wijnramen inluidt is natuurlijk enigszins wrang, toch lijkt het in 2020 een ingenieuze oplossing voor het idee van social distancing.

Op verschillende plekken in de stad zijn de afgelopen weken de ramen weer opnieuw in gebruik genomen. Of het nou gaat om een ijsboer of een restaurant. Deze aparte tijden zorgen voor creatieve oplossingen voor de plotselinge hordes waarmee (horeca)ondernemers te maken hebben gekregen. In Florence zorgt dat er nu dus voor dat, in sommige gevallen na eeuwen, de wijnramen weer open zijn en mensen er contactloos kunnen eten en drinken.

www.eatly.nl


index