Loading...

Blog

Toutes sortes de faits intéressants à savoir
newsflash november 2019

newsflash november 2019

Nieuw in het gamma

Graag stellen we jullie onderstaande wijn voor die perfect past tijdens de komende gure herfstdagen :

Bodegas Piqueras | Los Losares 2016 | Almansa | Spain

Bedruiving: 100% Garnacha Tintorera

Intense kersenrode kleur. Aroma’s van rijpe zwarte vruchten met toetsen van pruimen en rozijnen in de aanzet alsook met een subtiele indruk van vanille, kaneel en kruidnagel. Een beetje rozemarijn maakt het geheel af in de afdronk. Weelderige mondstructuur met krachtige doch elegante tannines. Lengtevolle en zijdezachte afdronk waarbij de eiktoets duidelijk op te merken is alsook de aroma’s’ van rijpe pruimen die eigen zijn aan de Garnacha Tintorera.

De wijnmaker van Bodegas Piqueras sloeg voor dit project de handen in elkaar met sommelier José Joaquin Cortés die de titel draagt ‘Nariz de Oro’ (‘gouden neus’ of het equivalent van ‘Master of Wine’ in Spanje)

De wijn past perfect bij stoofpotjes, risotto, gegrild en geroosterd vlees. Ook heerlijk bij rijpe kazen. 

Awards en scores

Sinds dit jaar hebben we de Domodo wijnen in ons gamma. Stuk voor stuk eerlijke, betaalbare wijnen met een heerlijke kwaliteit afkomstig uit de hak van de laars van Italië (Puglia). Deze wijnen doen het niet enkel goed bij ons maar scoren ook tijdens internationale wijncompetities. De Primitivo van Domodo bijvoorbeeld behaalde volgende medailles :

INTERNATIONAL WINE & SPIRIT COMPETITION 2019
• Bronze Medal – Domodo Primitivo Puglia IGP 2018
DECANTER WORLD WINE AWARDS 2019
• Bronze Medal - Domodo Primitivo Puglia IGP 2018
INTERNATIONAL WINE CHALLENGE 2019 (2nd Tranche)
• Commended - Domodo Primitivo Puglia IGP 2018

Ook vanuit de Maconnais ontvingen we goed nieuws van Damien Denante. Zijn Saint-Véran Les Maillettes 2018 kreeg van The Wine Enthusiast maar liefst 91 ptn!

Intussen is ook millésime 2018 binnen van Domaine Tupinier-Bautista die alweer hoge scores kregen in het gerenommeerde tijdschrift “Bourgogne Aujourd’hui’

Druivensoort in de kijker

Net zoals vorige maand zetten we ook in november graag een minder bekende druivensoort in de kijker.

Deze maand is het de beurt aan Alicante Bouschet

De Alicante (Henri) Bouschet is een blauwe druivensoort, met als bijzonder kenmerk dat de druif rood vruchtvlees heeft. Dit wordt “teinturier” genoemd. De druivensoort is een kruising tussen de Grenache Noir en de Petit Bouschet (die zelf reeds een kruising is tussen Teinturier du Cher en Aramon) en werd heel populair na de phylloxera epidemie.

In 2008 waren er nog maar bijna 6.000 hectare van aangeplant in Frankrijk ten opzichte van bijna 16.000 in 1988. Hier vinden we de druif vooral in gebieden als de Jura, Lot-et-Garonne en Val de Loire. In het Spaanse Galicië zijn ruim 22.000 hectare met de Garnacha Tintorera aangeplant en ook in Californië, Noord-Afrika en Chili komt deze druif voor. In Portugal luistert de druif naar de naam aragones en volgens Jancis Robinson zou deze haar echte thuis gevonden hebben in de Alentejo. Niet verwonderlijk want de Alicante Bouschet heeft een vrij dikke schil en komt pas tot optimale rijping in warmere gebieden.

De bloei begint al vroeg in het voorjaar waardoor het risico vergroot op nachtvorst, die grote schade kan aanbrengen. Alhoewel resistent tegen echte meeldauw, is deze druif gevoelig voor valse meeldauw, wind en droogte. Hoewel de druif een hoge opbrengst per hectare kan genereren, is terugsnoeien vereist wanneer men er een goede cépagewijn wil van maken. De wijn heeft een zeer diepe rode kleur en is in de afdronk zacht en fruitig. Hij wordt vaak toegevoegd om extra kleur te geven aan een blend.

Een fijn eindejaarsgeschenk

Voor het einde van het jaar stellen we u graag de cadeaubox van La Jara voor dat 100% biologisch werkt en ook erg begaan is met hun eigen ‘footprint’.
Voor het einde van het jaar kan u kiezen uit drie mogelijkheden met deze stijlvolle en hippe verpakking.

Gift Box “Organic Bubbles “

• 2 glazen ‘La Jara’ en 1 fles (75 cl) Prosecco Brut
• 2 glazen ‘La Jara’ en 1 fles (75 cl) Spumante rosé
• 2 glazen ‘La Jara’ en 1 fles (75 cl) Frizzante Prosecco

Fijn om te geven, heerlijk om te krijgen en met een aantrekkelijk prijskaartje!

Suze-La -Rousse

In Suze-La-Rousse is er de Université du Vin waarbij de opleiding wordt aangeboden tot Sommelier-Conseil/Caviste - misschien wel het paradepaardje van de school. Ze bestaat immers al sedert 1982 , en wordt twee maal per jaar georganiseerd, a rato van 480 uren, waarvan 380 lesuren en een drie weken durende stage.

De school heeft een brede, internationale uitstraling : ze ondersteunt namelijk wijnopleidingen via associaties in Zuid Korea, Mexico, Moscou, China, en … Vlaanderen. Toen Syntra Midden-Vlaanderen in 1997 een vorming tot sommelier wou oprichten en hiertoe een Wijnacademie startte, zocht zij toenadering tot de Université du Vin om de cursus niet alleen te superviseren maar ook het diploma te valoriseren en te bekrachtigen. Al twintig jaar dus kunnen de Vlaamse cursisten na drie jaar avondopleiding hun studie afronden met een week intensieve training en examens aan de voet van het kasteel van Suze-la-Rousse.
Waarom vertellen we u dit ? Omdat na onze zaakvoerder Gilles Van Hende nu ook onze collega Eva De Schuytere (rechts op de foto) zich sommelier-conseil mag noemen en daar zijn wij best trots op.
Omdat Eva reeds het WSET level 3 certificaat op zak had, kon zij bij Syntra meteen starten in het tweede jaar om zich op die manier vrij snel te vervolledigen als ‘sommelière’. Beide opleidingen kennen een andere aanpak maar zijn in zekere zin complementair. Na een grondige voorbereiding en dan vooral met de focus op Frankrijk, ging zij eind juni haar finale examenweek in Suze-la-Rousse tegemoet om terug te komen met een zeer leerrijke ervaring. De diploma-uitreiking vond plaats in november en ook de nieuwe directrice van deze ‘Université du Vin’ Géraldine Gossot eindigde haar speech met de woorden: A partir de ce moment vous pouvez vraiment être fiers de pouvoir dire: J’ai fait Suze’.

index