Loading...

Blog

Toutes sortes de faits intéressants à savoir
Newsflash juli 2019

Newsflash juli 2019

Nieuw in het gamma

Francis Dubernard is de wijnmaker van Domaine du Bouscat. Telkens zijn wijnen worden geproefd door de meest vermaarde wijnjournalisten, krijgt hij lovende commentaren en hoge scores en dit voor een Bordeaux Supérieur. Wij waren dan ook nieuwsgierig om deze wijn zelf eens te proeven. Na een eerste slok gingen we overstag en nu prijkt deze wijn in ons assortiment.

Domaine du Bouscat 2017

Cuvée Caduce
Bordeaux Supérieur

Bedruiving: 70% Merlot - 20% Cabernet Sauvignon - 5% Cabernet Franc - 5% Malbec

Eerder donkerpaarse kleur. Complexe en subtiele fruitaroma’s van zwarte kersen en blauwe bosbessen. Lichte munttoets. Heel fruitig en sappig in de mond. Elegante mondstructuur. Mooie vettigheid. Stevige doch elegante wijn. Alles mooi in evenwicht dankzij de mooie symbiose van mondstructuur met fluwelige tannines.

Wine Advocate 87-89
James Suckling 91-93

 

Domaine Tupinier Bautista 2018 | Bourgogne 

Bedruiving: 100% Pinot Noir

Robijnrode kleur . Mooie aroma’s in de neus met fijne florale toetsen van viooltjes en fruitaroma’s van rode vruchten zoals van cassis, frambozen en aardbeien.

 

Domaine du Bouscat 2017 'Cuvée Caduce' | Bordeaux Supérieur

Bedruiving: 70% Merlot - 20% Cabernet Sauvignon - 5% Cabernet Franc - 5% Malbec

Eerder donkerpaarse kleur. Complexe en subtiele fruitaroma’s van zwarte kersen en blauwe bosbessen. Lichte munttoets. Heel fruitig en sappig in de mond. Elegante mondstructuur. Mooie vettigheid. Stevige doch elegante wijn. Alles mooi in evenwicht dankzij de mooie symbiose van mondstructuur met fluwelige tannines.

Wine Advocate 87-89
James Suckling 91-93

 

Domodo 2018 Primitivo | Puglia

Bedruiving: 100% Primitivo

Diepe robijnrode kleur met paarse tinten. Verfijnde fruitaroma’s van zwarte vruchten met ook wat kruidtoetsen. Mooie mondstructuur. Zachte tannines. Sappige afdronk.

 

Domodo 2016 Montepulciano d’Abruzzo | Abruzzo

Bedruiving: 100% Montepulciano

Diepe robijnrode kleur met violettoetsen. Intense aroma’s van pruimen en kersen. Subtiele kruidigheid (rozemarijn) en indrukken van vanille. Vrij weelderige mondstructuur. Heel evenwichtig. Plezante drinkwijn.

 

Rosé

Het zomerseizoen is het seizoen bij uitstek voor roséwijnen. Zoals u weet hebben wij een uiteenlopend gamma aan roséwijnen die passen bij elke maaltijd of gelegenheid. Zet daarom zeker eens onze roséwijnen in de kijker.

Casa Benasal 2018 - BIO Pago Casa Gran | Valencia

Bedruiving: Garnacha Tintorera, Syrah & Mourvèdre

Vrij donkere rosékleur. Aroma’s van sinaas, appel en perzik. Toetsen van aardbeien en rode bessen. Heel delicaat in de mond maar met een lange romige afdronk. Heerlijke natuurlijke aciditeit en mineraliteit.

Lekker als aperitief en bij tapas.

 

'Dido' La Solució Rosa 2017 Venus La Universal | Montsant

Bedruiving: 55% Grenache - 20% Macabeu - 10% Carignan - 10% Grenache blanc - 5% Grenache gris

Bijzondere rosé met atypische lichte rosékleur. Aangename mediterrane wijn met een elegante mondstructuur. Mooi bewaarpotentieel hetgeen eerder uitzonderlijk is voor een rosé.

 

Tavel 2018 Domaine des Carteresses | Zuidelijke Rhône

Bedruiving: 50% Grenache noir - 20% Syrah, Mourvèdre, vieux Carignans - 15% Cinsault - 8% Clairette - 7% Picpoul & Bourboulenc

Briljante rosé kleur met lichte oranje nuances. Aroma’s van bosvruchten en kersen. Heel volle smaak. Krachtige en kruidige afdronk.

 

Saveurs Occitanes 2018 | IGP Pays d’Oc

Bedruiving: 100% Cabernet rosé

Complex en weelderig in de mond met fruitaroma’s en een milde anijstoets die de frisheid en elegantie van deze wijn benadrukken. Een frisse rosé wijn. Duidelijke kenmerken van het zuiden van Frankrijk met aroma’s van frambozen en kersen. Mooie kruidtoets.

De perfecte terraswijn!

 

Parfums du Midi 2018 | IGP Pays d’Oc

Bedruiving: 100% Grenache Rosé

Zalmroze kleur. Aroma’s van frambozen en rode besjes. Heel evenwichtige wijn met mooie concentratie en een uitzonderlijke fruitige afdronk

Heerlijk als aperitief. Ook aan te raden met een zomerse salade.

Ook beschikbaar in magnums


Domaine Belambrée 2018 | Côteaux d’Aix-en-Provence

Bedruiving: 90% Grenache, 5% Syrah, 5% Cinsault

Lichte rosékleur. Expressieve aroma’s van rode vruchten met florale toetsen zoals van roos en meidoorn, gevolgd door indrukken van exotisch fruit. Mooie aanvang in de mond met indrukken van alweer rozen maar ook lychees en bosaardbeien. Elegante mineraliteit. Een aangename en frisse afdronk.

Ook beschikbaar in magnums


Terrasses de la Mer 2018 Rosé d’Une Nuit | IGP Pays d’Oc

Bedruiving: 80% Grenache rosé - 20% Syrah rosé

Frisse rosé met een heldere en lichte kleur. Intense aroma’s van kleine rode vruchten (vooral frambozen) en een verrassende neus van rozen. Heel elegante mondstructuur.

Ideale terraswijn die uw zomerslaatjes en grillades perfect zal aanvullen.

Deze wijn is beschikbaar in magnums (1,5 liter), dubbele magnums (3 lliter) en in een bijzonder groot formaat (15 liter).

 

Samen drinken als koppel

Kent u het gezegde ‘Happy wife, happy life?’ Wel nu blijkt uit een recente studie gepubliceerd door de universiteit van Michigan dat een beter gezegde zou zijn ‘Couples that drink together, stay together’.
Nieuw onderzoek heeft immers aangetoond wat de meesten onder ons al lang wisten: als beide partners in een huwelijk of relatie ook samen drinken, dan zijn ze veel gelukkiger. Denk eens aan een koppel uit je omgeving die dit niet doet: die zijn vast een tikkeltje ongelukkiger.

Onderzoekers hebben verder ontdekt dat dit vooral het geval is als de vrouw van het koppel drinkt en de man dat niet doet. In zulk geval worden de vrouwen steeds ongelukkiger in de relatie als zij de enigen zijn die drinken.

Het onderzoek richtte zich op 2767 koppels die gemiddeld 33 jaar samen waren en uit hun antwoorden bleek dat het niet zozeer de hoeveelheid drank was die samen werd geconsumeerd maar wel het sociale aspect van ‘samen een glas drinken’ dat het geluksgevoel stimuleert.

Dr Kira Birditt is één van de auteurs van vermeld onderzoek en onderzoekt reeds lang relaties tussen volwassenen. Zij zei tegen Reuters (nieuwsdienst zoals CNN) : ‘We willen zeker niet zeggen dat volwassenen meer zouden moeten drinken of hun drinkgedrag radicaal moeten omgooien.’ Ze willen gewoon benadrukken dat als koppels vaak dingen samen doen of ondernemen (zoals samen genieten van een glas) ze vaak gelukkiger zijn.

Misschien is dit ook één van de redenen waarom we wat dieper in het glas kijken op een trouwfeest ? Lang leve het bruidspaar !

Bron: www.vinepair.com


Rode wijn gekoeld drinken

Met het mooie weer van de afgelopen weken kregen we regelmatig de vraag naar rode wijn die je ook gekoeld kan drinken. Er zijn eigenlijk behoorlijk wat rode wijnen die licht gekoeld heel lekker zijn. Belangrijk is dat de wijn weinig tot geen harde tannines heeft. Vooral jonge fruitige wijnen komen in aanmerking. Druiven zoals Pinot Noir, Cabernet Franc, Gamay hebben echt baat bij een lagere serveertemperatuur. Daarom raden wij onderstaande wijnen aan :

  1. Chinon Rouge "Les Graves" 2018 | Domaine Fabrice Gasnier
  2. Domaine des Trois Noyers 2018 | Sancerre rood | Claude Reverdy Cadet
  3. Domaine Granger 2017 | Julienas "Cuvée Spéciale" | Beaujolais Villages
  4. Montepulciano d’Abruzzo 2016 | Domodo | Italia

Voor een prijsofferte stuurt u best een mailtje naar sales@vanhende.com

Het koelen van rode wijn is zeer eenvoudig, 20 minuten voor gebruik in de ijskast et voilà! En waar drinken we deze licht gekoelde rode wijnen bij ? Denk aan fijn rood vlees, kalfsvlees, gevogelte etc. Maar ook perfect op een terrasje onder een plataan.


Gevolg klimaatverandering

"Makers Bordeauxwijnen mogen 7 nieuwe druivensoorten gebruiken als gevolg van de klimaatverandering."

‎Om in te spelen op de gevolgen van de klimaatveranderingen mogen makers van Bordeauxwijnen zeven nieuwe druivensoorten gebruiken. Die soorten zijn beter bestand tegen hitte en extreme droogteperiodes. 

Bordeaux is een gekende wijnstreek, maar eerder wat traditioneel. Toch is er beslist om voortaan te gaan experimenteren met nieuwe druivenvariëteiten.

De druivenrassen die tot nu toe zijn toegestaan in de AOC Bordeaux zijn Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Carmenère, Malbec, Merlot, Petit verdot, Sauvignon blanc, Sauvignon gris, Semillon, Muscadelle, Colombard, Ugni blanc en Merlot blanc. Daar komen er nu zeven bij:

• Arinarnoa
• Touriga Nacional
• Marselan
• Castets
• Alvarinho
• Petit Manseng
• Liliorila

Het uitbreiden van de druivensoorten heeft alles te maken met de klimaatveranderingen en de opwarming van de aarde.

Die zeven zijn gekozen op basis van hun klimaatbestendigheid. “Er is de vrees dat de bestaande druivensoorten, zoals de Merlot, steeds vroeger rijp zullen worden, veel te veel suiker zullen hebben en zo de wijnen té alcoholrijk gaan worden”, verduidelijkt wijnkenner Frank Van Der Auwera in De Wereld Vandaag op Radio 1.

De wijnbouwers leven met andere woorden met de vrees dat ze geen wijnen meer zullen kunnen maken met die ‘grootse, gekende finesse’. Met die nieuwe toegestane druivensoorten proberen de wijnbouwers zich te wapenen. Bij de keuze van de rassen is men uitgegaan van hun aanpassing aan warme en droge gebieden, evenals een late rijping.

“De nieuwe druivensoorten bieden heel wat voordelen”, aldus Van Der Auwera. “Ze zijn beter bestand tegen de hitte én tegen droogteperiodes, maar ze zijn ook goed bestand tegen bepaalde ziektes en rottingen.”
Overal ter wereld zijn ze aan het experimenteren

De traditionele Bordeauxliefhebber moet volgens Van Der Auwera niet wanhopen dat hij zijn wijn niet meer zal herkennen. In Bordeaux worden alleen blendwijnen geproduceerd, een mix van verschillende druivensoorten, maar er zullen geen wijnen met 100 procent nieuwe druivensoorten mogen worden geproduceerd. “De smaak zal niet echt veranderen. Het gaat tenslotte maar over een aandeel van maximaal 5 tot 10 procent van die nieuwe druivensoorten die zullen mogen toegevoegd worden”, zegt Van Der Auwera.
Revolutie in de wereld van de Bordeauxwijnen. “Maar ze zijn niet alleen”, zegt Van der Auwera. “Ze gaan het niet aan de grote klok hangen, maar overal ter wereld doen ze dit en zijn ze aan het experimenteren”.

Bron: VRT nieuws

index