Loading...

Blog

Toutes sortes de faits intéressants à savoir
Newsflash februari 2021

Newsflash februari 2021

Spring is coming

We hebben er afgelopen weekend al eens van kunnen proeven. De lente staat voor de deur. En wat schreeuwt er meer lente dan een glaasje rosé ? Hopelijk kunnen we binnenkort van dat glaasje op een terrasje met vrienden of familie genieten. Zoeken jullie nog inspiratie ? Ons gamma heeft een mooie selectie uiteenlopende roséwijnen. Stuur gerust een mailtje naar sales@vanhende.com voor een vrijblijvende offerte voor één van deze wijnen :

Languedoc :

 Parfums du Midi 2019
 Saveurs Occitanes 2019
 Terrasses de la Mer 2019 ‘Rosé d’une Nuit’
 Petit Berger 2019
 Exquise Prestige 2019

Rhône :

 Tavel 2019 | Domaine des Carteresses

Provence :

 Domaine Belambrée 2019 | AOC Côteaux d’Aix-en-Provence

Spanje :

 El Picoteo Rosado 2019 | Bodegas Piqueras | Almansa

In hogere sferen

Iemand glaasje ‘Cuvée de l’Espace’? Twaalf flessen wijn zijn na verblijf in ruimtestation ISS teruggekeerd naar Bordeaux

Het Internationaal Ruimtestation ISS had de voorbije 14 maanden een speciale gast aan boord: 12 flessen Bordeauxwijn.

Na een verblijf van 14 maanden in het ruimtestation ISS zijn 12 flessen Franse wijn deze week teruggekeerd naar Bordeaux. Ongeopend en onaangeroerd. Moest ook, want het gaat om een wetenschappelijk experiment. Eind deze maand worden de eerste twee ontkurkt en geproefd.

De 12 flessen Bordeauxwijn en 320 kleine wijnstokken (merlot en cabernet sauvignon) zijn op 13 januari met de Dragon-capsule van SpaceX teruggekeerd na een verblijf van ruim een jaar in de ruimte. Na de verplichte quarantaine zijn ze intussen terug in Bordeaux. Elke fles zat nog netjes verpakt in een aluminium cilinder, kwestie van niet te breken.

Van welk château de wijn afkomstig is, wil Space Cargo Unlimited (SCU), de Luxemburgse start-up achter deze WISE-missie, niet kwijt. “Met dit programma, volledig gefinancierd met privémiddelen, willen we nagaan wat we van de ruimte kunnen leren om de uitdagingen van de landbouw op aarde, en dan met name de opwarming en de groeiende waterschaarste, aan te pakken”, zegt Nicolas Gaume, medeoprichter van SCU.

De eerste stap: nagaan of de wijn zich qua smaak en structuur anders ontwikkelt in de ruimte dan op aarde. De gewichtloosheid in de ruimte zorgt namelijk voor extra stress bij de wijnstokken en misschien ook bij bepaalde stoffen in de wijn. De flessen uit de ruimte zullen zowel via labo-analyses als via een degustatie eind deze maand worden vergeleken met flessen van hetzelfde wijnkasteel maar dan bewaard op aarde, bij dezelfde temperatuur van 18 graden.

“Als we weten hoe druiven en wijn reageren op gewichtloosheid, kunnen we die kennis misschien aanwenden om hier op aarde sterkere en veerkrachtigere planten te kweken die de klimaatverandering beter doorstaan”, hoopt Nicolas Gaume. “Wat we leren, zal niet enkel in de wijnbouw van pas komen, maar misschien ook in andere landbouwdomeinen.” Bij het onderzoek is een vijftiental Franse en Duitse wetenschappers betrokken.

Santé!

Hoewel alcohol om evidente veiligheidsredenen taboe is op ruimtereizen, gaat het hier niet om een primeur. Toen de Franse astronaut Patrick Baudry in 1985 de ruimte inging met het ruimteveer Discovery, nam hij symbolisch een half flesje Château Lynch-Bages uit 1975 mee. Het staat nu ongeopend te blinken in de kelders van het wijndomein, onder een glazen stolp. Op de eerste wetenschappelijke proeven was het nog wachten tot 2011. Toen bestelde de NASA een studie naar het effect van microzwaartekracht op whisky. Er zouden er nog volgen.

Of er dan nog nooit wijn is gedronken in de ruimte? Toch wel. De nu 91-jarige Buzz Aldrin, de tweede mens die voet op de maan zette, klapte ooit uit de biecht: hij zou, in het grootste geheim – toen de verbinding met de aarde even wegviel – samen met Neil Armstrong in 1969 een slokje hebben gedronken, kort voor ze uit hun maanlander stapten. Je weet maar nooit dat het hun laatste zou zijn.

Bron : Het Nieuwsblad

Hopscheuten

Het seizoen van de hopscheuten telt slechts twee maanden, februari en maart. En elk jaar kijken fijnproevers er reikhalzend naar uit om van deze delicatesse te kunnen smullen.
Hop is een snel groeiende klimplant die tot meer dan 7 meter hoog kan worden. Vlak voor het begin van de lente groeien er aan de basis van de stam nieuwe scheutjes, helemaal ondergronds en dus goed beschut tegen daglicht. De meeste boeren verwijderen die scheuten om zo hun planten sterker te maken, maar anderen wroeten in de grond om de scheuten handmatig en één voor één te oogsten. Een arbeidsintensief labeur, maar de smaak van de hopscheuten maakt alles goed.
Ze worden soms vergeleken met heel fijne witte asperges die je in twee derden snijdt zodat alleen het krokante en tegelijk zachte deel overblijft. Hopscheuten kan je slechts kort bewaren dus haal ze snel in huis en maak er een lekker gerecht mee klaar.

De ideale gezel bij deze culinaire verwennerij is een lekkere witte wijn die best aromatisch is zonder weliswaar overheersend te zijn in de finale en zo de perfecte aanvulling vormt bij hun delicate smaak. 


Wij raden volgende wijn aan:

Anjou blanc « Les Petites Rochettes » 2018 | Château du Breuil | Loire

Bedruiving: 80% chenin | 10% chardonnay |10% sauvignon

Droge witte wijn. Veel fruitige aroma’s zoals agrum. Veel finesse.
Lekker bij natuurlijke en frisse bereidingen met hopscheuten.

Scores

Zoals jullie van ons gewoon zijn, verzamelden we ook deze maand enkele scores uit de internationale wijnwereld voor ‘onze’ wijnen :

Clos des Frères rood | Vacqueyras | Zuidelijke Rhône | Wijnmaker en Vlaming Erwin Devriendt :


2018 : 91/100
2019 : 93/100


Bodegas Exopto | Rioja | "Bozeto de Exopto" Tinto 2019 :


Tim Atkin : 91/100

index