Loading...

Blog

Toutes sortes de faits intéressants à savoir
Newsflash december 2019

Newsflash december 2019

Nieuw in het gamma

Voor de komende feestelijkheden op het einde van het jaar mag het al eens wat meer zijn. Daarom stellen we jullie graag volgende wijn voor.

Domaine Berthenet 2018 | Montagny 1er Cru "Les Perrières" | Bourgogne

Bedruiving: 100% Chardonnay.

Goudgele kleur. Subtiele aroma’s van acaciabloesems, peer en kruiden. Delicaat in de mond met mooi verweven houttoetsen tengevolge van de houtlagering en een fijne mineraliteit die blijk geeft van een groots terroir. Heel fris in de mond. Alles mooi in evenwicht met een lengtevolle en krachtige afdronk.

Coup de Coeur Guide Hachette 2020
François Berthenet kreeg de titel ‘vigneron de l’année’ in de Guide Hachette 2020.

Hospices de Beaune

Al honderdvijftig jaar lang is de derde zondag van november de start van de beroemdste wijnveiling ter wereld en dit ten behoeve van een aantal goede doelen. Er wordt ook gezegd dat de aankoop van een vat op de veiling de eigenaar geluk zou brengen.

De verkoop van de wijnen van de Hospices de Beaune is een groots en feestelijk gebeuren voor zowel wijnprofessionals als wijnliefhebbers. Dit jaar zakten wij dit jaar opnieuw af naar Bourgogne om de festiviteiten nogmaals “live” mee te maken. We maakten van de gelegenheid gebruik om ook enkele wijnproducenten te bezoeken. Always on the job! Elk jaar wordt het evenement door het veilinghuis Christies georganiseerd. De veiling wordt ook vaak bijgewoond door beroemde mensen. Alleen de terroirs van de Hospices de Beaune gaan onder de hamer : er wordt geboden op Villages, 1er Cru en Grand Cru.
Ons doel was een eigen vat wijn te bemachtigen tijdens de veiling op zondag. De reden dat we graag een vat wilden uit 2019 is omwille van de geboorte van Charles, het zoontje van Gilles en Delphine en tevens de jongste telg van de Van Hende clan. De Cuvée krijgt daarom de naam ‘Charles’ als herinnering aan deze bijzondere gebeurtenis.

Op het einde van de veiling – toen we merkten dat iedereen al wat moe begon te worden - konden wij een vat Savigny-Les-Beaune rouge 1er cru Les Vergelesses Cuvée Forneret 2019 op de kop tikken waarvan de kwaliteit ons wist te bekoren.

Een woordje uitleg bij deze bijzondere Cuvée Forneret:

Climat : Les Vergelesses, Les Basses Vergelesses – 1,97 ha.
Alhoewel geërfd van zijn moeder, verwijst deze Cuvée vooral naar Xavier Forneret, een befaamd schrijver en poëet uit de 19de Eeuw en afstammeling van een familie notabelen die reeds begin 16de eeuw terug te vinden zijn in Beaune.

Deze Cuvée vindt zijn oorsprong op de noordelijke heuvels van Savigny, en meer specifiek zijn de wijngaarden “Les Vergelesses” vooral zuid tot zuidoostelijk gericht.

De botteling van deze wijn (in magnumformaat) gaat door in maart 2021. Wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat!

Medailles en scores

Domaine Tupinier Bautista, één van onze favoriete domeinen uit Mercurey, behaalde op een blinde degustatie “jaargang 2018” topscores in het tijdschrift ‘Bourgogne Aujourd’hui’. De wijnen van 2018 zijn ondertussen beschikbaar bij ons.

Daarnaast hebben we nog nieuws gekregen van Giulia Negri die ons volgende mooie scores van Parker doorgaf voor haar Barolowijnen jaargang 2015 :

2015 Giulia Negri Barolo La Tartufaia 92+
2015 Giulia Negri Barolo Serradenari 93

Ook dit jaar kreeg Stellenrust Estate de titel van ‘Best Chenin Producer in South Africa’ en kon op lof rekenen van onder andere Tim Atkin MW, Jancis Robinson en Neil Martin, niet van de minsten in de wijnwereld . Hun Chenin Barrel Fermented viel ook dit jaar weer in de prijzen :

Stellenrust Estate "Chenin BF 54" Stellenbosch 2018

• Platter 5 stars
• IWC gold medal
• IWSC International Chenin Blanc trophy

Bij Fattoria di Lornano konden ze weer op het enthousiasme rekenen van James Suckling (The Wine Spectator) :

Wenst u een offerte voor deze geprezen wijnen stuur gerust een mailtje naar sales@vanhende.com

Feestmenu’s

Wie eindejaarsfeesten zegt, denkt meteen aan alle lekkernijen die zullen geserveerd worden. Bij lekker eten hoort uiteraard een heerlijke wijn. En als het even kan ook graag leuk gepresenteerd én met een aantrekkelijk prijskaartje.

Wij begrijpen wat u bedoelt. Daarom vindt u hieronder onze aanrader voor de eindejaarsfeesten: Domaine Laborie in magnumformaat - want met de feestdagen mag het gerust wat meer zijn!

Domaine Laborie Rouge Magnum 2018 | Languedoc

De beste percelen werden zorgvuldig uitgekozen voor de productie van deze wijn. De pluk begon telkens ’s morgens vroeg om de frisse nachtelijke temperaturen te benutten en oxidatie tegen te gaan. De fermentatie verliep traag bij een perfect gecontroleerde temperatuur. Na een maceratie van 20 dagen verbleef de wijn nog 5 maanden rijpen in inoxcuves alvorens gebotteld te worden.

Omschrijving: Donkerrode wijn met een prachtig boeket van rode vruchten verweven met kruidentoetsen. In de mond een zacht rond pallet met een ondertoon van rijp fruit en een mooie afdronk.

Bedruiving: Merlot – Cabernet

index