Loading...

Blog

Toutes sortes de faits intéressants à savoir
Hoe zit het met wijnproductie-en verbruik wereldwijd?

Hoe zit het met wijnproductie-en verbruik wereldwijd?

De wereldwijnproductie in 2020 groeide met bijna 3 miljoen hl (+1%) in vergelijking met 2019. De dominerende landen achter die stijging zijn Italië, Frankrijk en Spanje, die samen 53% van de totale wereldwijnproductie uitmaken. In China wordt de productiedaling op 16% geschat wat in lijn is met de dalende trend van 2019.

De wereldwijnconsumptie daalde vorig jaar met 3%. Het laagste geregistreerde verbruik sinds 2002. Waarom was dit zo laag ? Denk wereldwijde lockdowns, beperkte of zelfs geen toegang tot de horeca, toerisme dat aan banden werd gelegd. Mensen konden en mochten niet meer ‘socializen’. Het algemene koopgedrag veranderde.

Zwaar getroffen in termen van wijnverbruik was Zuid-Afrika, dat een daling laat zien van 19,4% ten opzichte van 2019. Het laagste consumptieniveau in de afgelopen 20 jaar! Een belangrijke factor in dit verminderd alcoholgebruik is te wijten aan het feit dat de lokale verkoop van alcohol 14 weken lang verboden was, zelfs online, tijdens de COVID-19-lockdown.

Wat de export betreft, stond Italië op de eerste plaats als de grootste exporteur qua volume, goed voor 20% van de wereldmarkt. Samen met Spanje en Frankrijk domineren ze 52% van de wereldmarkt met een exportvolume van 54,6mhl.

De kampioen van het importvolume - en dit is waarschijnlijk geen verrassing - was het VK met 14,6 miljoen hl (+4% op jaarbasis), dat ook op de tweede plaats staat op vlak van omzet met 3,8 miljard EUR.

(Bron : Hillebrand)

index