Loading...

Blog

Toutes sortes de faits intéressants à savoir
Heerlijke herfstwijnen

Heerlijke herfstwijnen

Niets leuker dan na een mooie herfstwandeling in de zetel te kruipen met een goed glas wijn. In de herfst mogen de wat stevigere en vollere wijnen weer van stal. Wij kiezen graag voor de Rhône als regio voor onze herfstwijnen. Verrukkelijke warmbloedige en veelal kruidige wijnen waarvan je het water in de mond krijgt. Graag stellen wij per cru een wijn aan jullie voor :

La Folie des Frères Rouge Vieilles Vignes 2019
100% Grenache - Côtes du Rhône

De rode Folie millésime 2019 is misschien de beste ooit gemaakt. Het millésime 2019 is in de Rhône uitstekend geweest. Toch moet men vaststellen dat vele wijnbouwers te veel op tannine-extractie hebben gevinifieerd, waardoor vele wijnen in de zuidelijke Rhône onverwacht zwaar uitvallen. Welnu, deze Folie bewijst het tegendeel. Door een zorgvuldige oogst en een streng temperatuur gecontroleerde vinificatie, is wijnbouwer Erwin Devriendt erin geslaagd een complexe zomerse fruitmand in het glas te toveren. Het boeket van kersen en aardbeien, aangevuld met een pittige garriguekruidigheid maakt deze wijn rijk en weelderig. Zijn sappige drinkbaarheid maakt van hem tevens een schalkse verleider. Door de perfecte balans tussen molligheid, zuren en tannines zal deze wijn behoorlijk kunnen verouderen.

Clos des Freres 2018
59% Grenache | 30% Syrah | 7% Cinsault | 4% Mourvèdre – Vacqueyras

Millésime 2018 is één en al fruitbom en elegantie. De drinkbaarheidsfactor van 2018 is nu reeds zeer groot, en vanwege de speelse zuren kan hij gerust wat fris worden geschonken. Het is een gastronomische wijn voor heerlijke verfijnde zomergerechten. De syrah geeft aan deze wijn wat interessante pigmenten, en zorgt voor een boeiende nervositeit en spanning. Clos des Frères 2018 is een speelse charmerende drinkwijn met een explosie aan rood fruit en een snuifje garriguekruidigheid. Bovenal is het een genietwijn, waarbij je de warme zon van het zuiden zo in het glas ziet schijnen.

Domaine Martinelle 2016
75 % Grenache | 25 % Syrah - Beaumes de Venise

Girlpower ten top ! Corinna Faravel is de wijnmaakster van deze prachtige rhône-wijn. Licht stevig met mooie ronding en vlezig sap in de smaak, met harmonie en volume en kruidige nuances van bloemen, tijm, oregano, zoethout en peper.

Domaine Elodie Balme 2016
60% Grenache | 20% Syrah | 20% Carignan - Rasteau

Elodie Balme is een rijzende ster aan het prachtige Rhône firmament. Na haar studies oenologie in Orange deed Elodie Balme haar stage bij levende legende Marcel Richaud uit Cairanne. In 2004 kreeg ze van haar vader 6 luttele hectare van de familiale wijngaarden ter hare beschikking, waar ze zich mee mocht bewijzen. En dat heeft ze zeker gedaan…! Mooie granaatkleur met donkerpaarse toetsen. Expressieve charmante aroma’s van rode en zwarte vruchten. Subtiele kruidtoets. Kersen, viooltjes, zoethout. Weelderig in de mond met een heel fruitig en floraal karakter. Lichte indruk van munt. Heel smakelijke wijn met een aangename en fruitige afdronk.

Domaine Coudoulis 2019
Grenache | Syrah | Cinsault - Lirac

De wijngaard van 28 ha is beplant met de traditionele druivensoorten: Grenache, Syrah, Cinsault en Mourvèdre. Er wordt gebruik gemaakt van de ‘taille en Gobelet’ waarbij de wijnstokken als het waren in bekers worden geknipt. Manuele oogst met zorgvuldige sortering en ontsteling hetgeen de intrinsieke waarde van elke druif ten goede komt. De finesse en frisheid van deze wijn is te wijten aan de Mistral die geregeld doorheen de wijngaarden waait en zo het domein als het ware schoon veegt.

Domaine de La Vielle Julienne 2013 ‘Les Trois Sources’
70% Grenache | 10% Syrah | 5% Mourvedre | 5% Counoise | 5% Cinsault | 5% andere – Châteauneuf-du -Pape

Jean-Paul Daumen wordt beschouwd als een van de besten van de appellatie. Robert Parker zegt dat sinds 1998 Daumen een van de grootste succesverhalen van de Rhône en Châteauneuf is geweest. Vandaag staat hij zijn zoon Antoine nog bij op het domein. Hun wijnen zijn telkens de perfecte symbiose van moderne en klassieke stijl.
Deze wijn heeft complexe kruidige en vruchtenaroma’s met een subtiele houttoets. De mondstructuur is eveneens zeer rijk en evenwichtig met een lange afdronk. Eén van de topdomeinen uit Châteauneuf.

index