Loading...

Blog

Toutes sortes de faits intéressants à savoir
Erwin Devriendt maakt furore in Frankrijk met zijn Clos des Frères

Erwin Devriendt maakt furore in Frankrijk met zijn Clos des Frères

GENT/MERELBEKE

Hier in Gent is hij de grote baas van de 6.000 werknemers van Solidariteit voor het Gezin. Maar zo vaak zijn agenda het toelaat, wipt Erwin Devriendt over en weer naar de Provence om zich in zijn wijngaard te wijden aan de queeste naar de perfecte wijn.

Diep in hun hart willen liberale kopstukken wijnboer zijn. Niet alleen in het Hageland en Toscane. Gents ex- OCMW-voorzitter Erwin Devriendt, die onlangs nog één keer uit de politieke luwte trad door openlijk zijn eigen partij Open VLD te berispen voor de manier waarop Christophe Peeters was gedumpt, maakt al bijna twintig jaar wijn op een domein met zicht op de Mont Ventoux. Geen wijntjes van dertien in een dozijn. Zijn rode Clos des Frères is binnen de appellation Vacqueyras de absolute topper en Devriendt is tot nu toe de enige van de ongeveer vijftig Belgische wijntelers in Frankrijk die op de cover heeft geprijkt van het beste Franse wijnmagazine.

“Toch blijft het een uit de hand gelopen passie”, zegt Erwin Devriendt in zijn kantoor in Merelbeke, van waaruit hij als CEO huiszorgorganisatie Solidariteit voor het Gezin leidt. Makkelijk was het niet toen hij met zijn even gepassioneerde vrouw Françoise twintig jaar geleden op zoek ging naar een Franse wijngaard. “Mijn eerste keuzeregio, de Bourgogne, viel snel weg toen bleek dat je al een halve miljonair moet zijn om daar iets te kopen. In de Provence is het voor een buitenlander geen probleem een wijngaard te kopen van twee hectare, maar ondernemen is dat des te meer. Ik werd langs alle kanten tegengewerkt door het protectionisme van de Fransen. Men heeft zelfs geprobeerd mijn wijngaard in de fik te steken. Er zat maar één ding op: met een andere Fransman in zee gaan.

”Op een barbecue die hij organiseerde voor zijn buren, legde Devriendt contact met een lokale jongeman die ervan droomde wijn te verbouwen. “Sindsdien vormen Jeremy en ik een ongelooflijke match”, zegt hij. “Zonder mijn boezemvriend zou ik het niet kunnen bolwerken. Door mijn werk kan ik immers alleen op belangrijke momenten aanwezig zijn: het snoeien, het proeven, het bottelen... Op mijn werk weten ze dat ik de hele maand september op mijn wijndomein zit. Dan wordt er geplukt en gevinificeerd.” Ondertussen is de Clos des Frères geaccepteerd door de Franse wijnwereld en zelfs uitgegroeid tot een klinkende naam. 80% van de afzet gebeurt in België. De wijn is enkel te koop in wijnwinkels voor prijzen tussen 19 en 22 euro per fles, maar wordt geschonken in tal van restaurants.

Eindig verhaal

“Neen, ik zou er niet van kunnen leven”, zegt Devriendt. “Daarvoor is een jaarlijkse oplage van 12.000 flessen te weinig. Bovendien is mijn rendement laag omdat ik volledig biologisch werk. Een kwestie van principe, maar ook omdat spuiten op termijn je grond armer maakt en je planten verzwakt. En bio betekent ook dat je van mijn wijn gegarandeerd géén hoofdpijn krijgt (lacht).” Wordt Erwin Devriendt na zijn pensionering fulltime wijnboer? “Neen”, zegt hij. “Ik word 58 jaar en dan wordt wijn bouwen fysiek te zwaar. Ik ga dit geen tien jaar meer doen. Clos des Frères is een eindig verhaal. Wij hebben geen kinderen, dus wil ik het domein doorgeven aan mijn compagnon en me toeleggen op boeken schrijven over wijn. Maar zo ver zijn we nog niet. Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn beste wijn nog moet maken”, besluit Devriendt.

Bron: De Gentenaar donderdag 31 januari 2019 (Geert Neyt)

index