Loading...

Blog

Toutes sortes de faits intéressants à savoir
Bourgogne verslaat exportrecords

Bourgogne verslaat exportrecords

Buiten Frankrijk zal de omzet van deze wijngaard in 2021 1,3 miljard euro bedragen, met een meer uitgesproken stijging in de Verenigde Staten. Bourgogne trekt steeds meer internationale fijnproevers aan. Dat is wat de laatste cijfers van de Fédération des Négociants-Eleveurs de Grande Bourgogne (Fneb) lijken aan te geven. Met 1,3 miljard euro exportverkoop in 2021 breken de pinot noir en chardonnay wijngaarden een nieuw record, 28% hoger dan in 2020, en 27% hoger dan in 2019, de laatste pre-Covid referentie.

De terroir-gebaseerde wijnbouw pur sang

Alle belangrijke markten gaan erop vooruit, met name de Verenigde Staten met "een stijging van 45%", aldus Albéric Bichot, voorzitter van de Fneb, voor wie "de redenen voor deze goede commerciële resultaten zijn: de opheffing van de beperkingen in verband met de pandemie en de terugkeer van de klanten in het circuit café-hotel-restaurant, de opschorting van het handelsgeschil tussen Europa en de Verenigde Staten en de opheffing van de belastingen, en ten slotte de steeds grotere aantrekkingskracht van de Bourgogne-wijnen, de meest geslaagde incarnatie van de terroir-vruchtenteelt".

Een logica voor tekortbeheer

Maar afgezien van de economische situatie, wordt het succes van de wijnbouw in Bourgogne nu ook op de lange termijn bevestigd. "In minder dan tien jaar hebben Bourgogne- wijnen hun omzet praktisch verdubbeld, wat de commerciële dynamiek van de wijnhuizen bewijst", zegt Albéric Bichot. Enige minpunt: lage opbrengsten tijdens de afgelopen jaren, lees vooral tijdens de oogst van 2021, hetgeen teruglopende voorraden met zich meebracht. Op vandaag zijn de Bourgogne- wijnhuizen "in een logica van tekortbeheer terechtgekomen" en hierdoor wordt een " rustigere commerciële activiteit in 2022" verwacht.

Bron : www.terredevins.com

 

index