Loading...

Blog

Toutes sortes de faits intéressants à savoir
Asperges

Asperges

Vroeger was de officiële start van het aspergeseizoen het tweede weekend van april. Nu starten we vaak al vroeger. Langzaam maar zeker verschijnen vanaf half maart op alle menu’s overheerlijke gerechten met dit witte goud.

Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant opschieten. Witte asperges groeien onder de grond in een opgehoogd grondbed waardoor ze wit blijven. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant maar worden boven de grond geteeld en kleuren daardoor groen.

De vraag welke wijnen nu het best passen bij asperges is vaak vrij complex en hangt volledig af van de bereidingswijze. Best hou je rekening met drie zaken :

1.      Neem geen te zware wijn : Een zwaar overheersende wijn zal de smaak van de asperges naar de achtergrond doen verdwijnen.

2.      Neem geen te lichte wijn : Anders zal de smaak van de wijn overheerst worden door de smaak van de asperges.

3.      Liefst geen wijn met houtlagering : Een wijn met een te dominante houtopvoeding komt in conflict met de bitters van de asperges en dan delft de wijn het onderspit

Er zijn echter vele mooie combinaties mogelijk:

 

Domaine Belambrée wit 2017 

Côteaux d’Aix-en-Provence | Frankrijk

Lichtgele heldere kleur. Toetsen van wit fruit (ananas, perziken) en witte bloemen. Lichte anijstoets. Elegant  evenwicht tussen rondheid en frisheid.

Bedruiving: 60% Rolle - 20% Grenache Blanc - 20% Sémillon

Schenken: Aan te raden bij asperges met gerookte zalm alsook asperges met vis en hollandaise saus.

--

Casa Benasal wit 2017

Pago Casa Gran

Valencia | Spanje

Een geweldige spannende combinatie van de Gewurztraminer en Moscatel, beiden droog gevinifieerd. De kenmerken van beide druiven zijn duidelijk terug te vinden en aangevuld met een heerlijk droog zuurtje in de afdronk.

Bedruiving: Gewurztraminer - Moscatel

Schenken: Heerlijk bij asperges op de klassieke manier bereid (à la Flamande) met ham, hardgekookte eieren en gesmolten boter.

--

The Vine in Flames Pinot Gris 2017

Budureasca | Roemenië

Groengele kleur met aroma’s van rijpe peer en citrus. Weelderig in de mond met een mooi evewicht. Fijne mondstructuur met een minerale toets in de afdronk.

Bedruiving: 100% Pinot Gris

Schenken: Lekker bij gegrilde groene asperges in een weelderige salade met wit vlees of spekjes.

index